יום שלישי, 27 במרץ 2012

סלון תרבות עלמא, תשע"ב 2012 – בראשית עם לארי אברמסון וציבי גבע / מאת: הילה נבו




ציבי גבע                                       לארי אברמסון

הערב אני מציעה לחשוב על החיבור המאוד יחודי שקורה כאן בעלמא בין תחומי דעת שונים, בין טקסטים לבין אמנות, בין אנשי דת ואקדמיה לבין אמנים ויוצרים ממגוון תחומים. אחד מהתוצרים של המפגש היחודי הזה הוא אוסף האמנות של עלמא, שאת הקמתו יזם אלעד ערמון בשנה שעברה, והוא מכיל עבודות של אמנים שלמדו ולומדים כאן ואנו מצפים שיגדל ויצמח.
הערב, כשבזווית העין שלנו נוכחים המדפים עמוסי הספרים לצדם של הציורים והצילומים, וכשברקע התודעתי שלנו נמצא האיסור שמופיע בספר שמות - 'לא תעשה לך פסל וכל תמונה', נקדיש מחשבה לשתי השפות הללו - המילולית והוויזואלית. כי המקרא עשה בחירה שיש לה לא רק השלכות אסטתיות, אלא גם מוסריות. ואני רוצה להציע לחשוב על שתי השפות האלה על רקע קריאה פרשנית בשני סיפורי הבריאה, מתוך נקודת מבט פסיכואנליטית, משום שנראה לי מענין וכדאי לחשוב על תהליכי יצירה ובריאה ביחס לתהליך הצמיחה של האדם, שהוא המכנה המשותף לכל התחומים כאן.

תחילת פרק א':
"בְּרֵאשִׁית בָּרָא אֱלֹהִים אֵת הַשָּׁמַיִם וְאֵת הָאָרֶץ. וְהָאָרֶץ הָיְתָה תֹהוּ וָבֹהוּ וְחֹשֶׁךְ עַל-פְּנֵי תְהוֹם וְרוּחַ אֱלֹהִים מְרַחֶפֶת עַל-פְּנֵי הַמָּיִם. וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים יְהִי אוֹר; וַיְהִי-אוֹר. וַיַּרְא אֱלֹהִים אֶת-הָאוֹר כִּי-טוֹב; וַיַּבְדֵּל אֱלֹהִים בֵּין הָאוֹר וּבֵין הַחֹשֶׁךְ. וַיִּקְרָא אֱלֹהִים לָאוֹר יוֹם וְלַחֹשֶׁךְ קָרָא לָיְלָה; וַיְהִי-עֶרֶב וַיְהִי-בֹקֶר, יוֹם אֶחָד".
ראשית בורא אלוהים ארץ ושמיים, שאפשר לחשוב עליהם כעל "חומר-מקום". בהמשך הוא אומר/בורא 'אור', מתבונן בתוצאה, ורואה/שופט שהאור הוא טוב. אולי מפני שיש לו הרגשה, אינטואיציה, שאם יציב לידו חושך, הוא יוכל לארגן את התוהו ובוהו של "ארץ". וזה באמת עבד ולכן אלוהים מחליט לשמור על הפטנט, שהתגלה ככלי עבודה מוצלח ואפקטיבי, והוא שומר עליו על ידי כך שהוא נותן לו שֶם. לחומר 'אור' הוא קורא 'יום' ולחומר 'חושך' הוא קורא 'לילה'. וניתן לחשוב על הרגע הזה בתור הרגע בו נוצר הסימן, מפני שעד עכשיו לא היה הבדל בין הדיבור לבריאה. קודם המילה 'אור' היא "חומר-אור" ועכשיו המילה 'יום' מסמנת אור בעל תכונות מסויימות הקשורות באפשרויות העבודה הגלומות בו ביחס לשאר הבריאה.
ביום השני אלוהים מבחין בין מים ושמים, ולכן ביום השלישי הוא יכול לשוב ולדייק את עיצובו הראשוני של המושג/צורה 'ארץ' על-ידי הצבתו מול 'ים' והקבלתו ל'יבשה'. עכשיו ניתן להוסיף קצת דשא ועצים על החלק שהוגדר כיבשה.


ובינתיים אלוהים מסתפק בזה וחוזר לטפל בחלק העליון של הקומפוזיציה ובורא מאור גדול ומאור קטן וכוכבים, וניתן לחשוב על הרגע בו המימד ההשוואתי של יחסי הגודל - מאור גדול לעומת מאור קטן ובזיקה שלהם לזמן - המאור הגדול שייך ליום והקטן ללילה - כעל הופעת המרחב ובריאת הפרספקטיבה.
אחר כך אלוהים בורא חיה ובהמה ורמש ואחרי שהוא מחליט שגם זה בסדר, הוא מחליט לברוא אדם, ולא נראה שההחלטה שלו נבעה מאיזה הכרח מתוכנן מראש, אלא יותר כהתפתחות אפשרית של העבודה שנבעה מצורך שהתעורר בשלב הקודם. ואפשר גם לומר שאדם לא נברא יש מאין, משום שהוא מבוסס על הניסיון של אלוהים בעצמו, לפחות לגבי החלקים שקשורים לצורה ולצלם. ואפשר לומר שכל המהלך הוא בעל אופי של התהוות וגיבוש תוך כדי תנועה. תוך כדי המגע של אלוהים עם החומר מתעצבים הדברים, והשיפוט של אלוהים 'וירא כי טוב' מגיע תמיד אחרי הפעולה וביחס לאפשרות להמשך.
לפי הפסיכואנליטיקאי וולפרד ביון (Wilfred Ruprecht Bion) לתהליך של הכינון/הצמיחה של הסובייקט יש אופי דו-כיווני. כלומר, השינוי מאפשר צמיחה והצמיחה מאפשרת שינוי. כמו שהשינוי שנוצר בין מים ויבשה איפשר להצמיח עצים ודשא. אבל, על מנת שיתבצע שינוי שיאפשר צמיחה, צריכה הדעת האנושית לבוא במגע עם האמת, ומגע עם האמת חייב להתחיל מחוויה קדומה, ראשונית, ללא ידע מושגי קודם, לפני השפה, מתוך החומר, מתוך ההוויה הסימביוטית הבלתי מובחנת. ואפשר לחשוב על המפגש עם התוהו ובוהו של הארץ כמפגש כזה,  ושאופי היצירה שנובע ממנו יוצא מתוך החומר ופועל על ידי הפרדה וארגון.

מנגד, או ובמקביל, הסיפור בפרק ב' מתחיל בתיאור של העדר:
"וְכֹל שִׂיחַ הַשָּׂדֶה טֶרֶם יִהְיֶה בָאָרֶץ וְכָל-עֵשֶׂב הַשָּׂדֶה טֶרֶם יִצְמָח: כִּי לֹא הִמְטִיר יְהוָה אֱלֹהִים עַל-הָאָרֶץ וְאָדָם אַיִן לַעֲבֹד אֶת-הָאֲדָמָה. וְאֵד יַעֲלֶה מִן-הָאָרֶץ וְהִשְׁקָה אֶת-כָּל-פְּנֵי הָאֲדָמָה. וַיִּיצֶר יְהוָה אֱלֹהִים אֶת-הָאָדָם עָפָר מִן-הָאֲדָמָה וַיִּפַּח בְּאַפָּיו נִשְׁמַת חַיִּים; וַיְהִי הָאָדָם לְנֶפֶשׁ חַיָּה" (ה-ז).
אפשר להציע שהיצירה בפרק ב' מתחילה כבר מתוך השפה. לא מהחומר הבלתי מובחן של פרק א',  אלא מתוך עמדה של מה שמכונה 'סובייקט מדבר', שמשתמש בסימן או במילה או בדימוי וצריך להשתמש בהם מפני שהאובייקט עצמו איננו. אם לא כרגע, אז מתישהו בעתיד, הוא לא יהיה. ולסימן, בשונה מהחומר כשלעצמו, כבר יש משמעות. ולכן, בשונה מסוג היצירה שתיארתי קודם שעוסקת בארגון והבחנה, הפעולות של היצירה מתוך השפה הן של כיסוי וחיבור.  
לצד החלק שמשתמש בשפה ובסימן, יש גם חלק שלא מתמודד כל כך טוב עם המציאות, מכל מיני סיבות, בין היתר כי הוא לא מוכן לוותר על האובייקט ולהחליף אותו בסימן. לכן הוא  אינו מעוניין בתהליכי השינוי והצמיחה, והיות והוא נשלט על ידי עקרון העונג, הוא פשוט רוצה להיפטר מהחוויה הבלתי נסבלת שלו, ואחת הדרכים היעילות ביותר להשיג זאת היא על ידי התקפה של החיבורים של השפה - החיבורים בין הסימנים. והתוצאה של התקפה כזו היא הזיה - כלומר, ההיפך מצמיחה מתוך אמת. ההזיה היא שקר והיא מורכבת מאובייקטים וחלקים של אובייקטים שהתפקיד  שלהם הוא להכיל, במקום הנפש, את החוויות הבלתי נסבלות.
על רקע התיאור של פירוק החיבורים של השפה, מעניין לחשוב על המשמעות של גבולות המדיום באמנות, לצד מקרים אחרים, בעזרת טקסט המתייחס לאיסור השעטנז המופיע במקבץ איסורים בספר דברים פרקים כ"ב-כ"ד. הטקסט - "שלא תעדה אשה עדי איש":  "... אבל הוא הדין שאסור להם מדאורייתא לצאת במלבושים שדרך האנשים באותו המקום להשתמש בהם כגון שתשים בראשה מצנפת... משרשי המצוה להרחיק מאומתינו הקדושה דבר ערוה וכל ענין וכל צד שיהיה הכשלון באותו דבר מצוי בתוכו, וכענין שיאמרו זכרונם לברכה על דרך משל שאלוהינו שונא זמה הוא, כלומר שלאהבתנו הרחיקנו מן הזמה שהיא דבר מכוער ביותר ויקח לב האדם ומדיחו מדרך טובה ומחשבה רצויה לדרך רעה ומחשבה של שטות... ועוד אמרנו בטעם מצוה זו שהיא להרחיק כל ענין עבודה זרה."[1]
נראה שזו אזהרה מפני עירובים ושבירת גבולות כמצבים המכילים סכנה ל'כשלון', ל'דרך רעה' ול'עבודה זרה', שלפחות בעיניי מזכירים במשהו את מצב ההזיה שלא מאפשר צמיחה ושינוי ומגע עם האמת, אלא זורע הרס ושקר. וכמו שאר החומרים שראינו עד עכשיו, גם כאן לא הלבוש כשלעצמו הוא הבעיה אלא היחס שלו למנהגי המקום, כמו שאם נחזור לרגע לפרק ב', נראה שגם שם תהליך חיפוש העזר-כנגדו נראה כתהליך של ניסוי ותהייה. אלא שמרגע שנמצאה התאמה טובה דיה להמשך העבודה - פריה ורביה וכיבוש - היא כבר לא עומדת בפני עצמה אלא היא מחוייבת כלפי המכלול.



 


















אבל יש מצבים שבהם הפירוק דווקא כן מאפשר צמיחה. בהלכה הדנה בכלים טמאים.[2] אנחנו רואים שאם נפרק כלי שהפך לטמא, נבטל את טומאתו. כך שבאפן עקבי, עניין השיפוט והמשמעות אינם נובעים מהחומר אלא רק כשהוא הופך לכלי עבודה. ובהקשר לאמנות אפשר לחשוב על פעולת הפירוק של האובייקט או המושג או הדימוי, כעל הפקעתו מחוץ לשפה בחזרה אל החומר כאפשרות מחודשת למגע עם האמת.

  אפשר לומר, אפוא, שיש כאן תנועה של הנפש או הדעת בין החומר לבין המשמעות. וניתן להסתכל על התנועה הזו כעל שילוב בין ידע קיים לבין ידע חדש. כמו שקורה במדרש על חנינא בן דוסא, שם מסופר כיצד במהלך ההכנות לקראת השבת הבחין בן דוסא שביתו הקטנה עצובה. הוא שאל אותה לסיבה והיא השיבה שהתבלבלה והדליקה בטעות את נרות השבת בכלי שהכיל חומץ במקום בכלי שהכיל שמן. בתשובה אמר לה אביה שאל לה להתעצב משום שמי שגרם לנרות שידלקו משמן (אלוהים) יכול להדליקם גם מחומץ. ומסופר שנעשה להם נס והנרות אכן דלקו מתוך כלי החומץ כל השבת כולה. בעניין הנס אמר הסופר וההוגה צ'סטרטון[3], שמבחינה לוגית, הניסיון לא מספק וודאות לעתיד. שכמשפט לוגי טהור, לא קיים כל הבדל בין ביצה שהופכת לציפור לבין דלעת שהופכת לכרכרה. מנקודת מבט כזו, ניתן לחשוב על הנס כעל ידע חדש לניסיון.
לסיכום, אפשר לומר שהיצירה קשורה בתנועה של הנפש או הדעת בין החומר לבין המשמעות כשילוב בין ידע קיים לבין ידע חדש, כשמצד אחד יש סכנה להתפרקות והרס אבל מצד שני יש לנו פוטנציאל לנס.



[1]  הלכות עבודה זרה פרק יב
[2]  כלים, בבא קמא ד [18-20] ה [1-7], משנה כלים ה,ז, משנה כלים יא,ד
[3]  צ'סטרטון, עודד וולקשטיין

יום ראשון, 25 במרץ 2012

תעלי כבר לתיבה וניסע / ישראל סבא

(מבוסס על השיר "תכנסי כבר לאוטו וניסע" של מאיר אריאל)

תעלי כבר לתיבה וניסע
עומדת בגשם בוכה
 תעלי כבר לתיבה וניסע
דמעות וטיפות
את והשם הזה
והעיניים התכולות ים תיכון
נו..

תעלי כבר לתיבה וניסע
מה את עושה עניין מהשולחן הזה?
אז מה אם חשבת שאת את
וגילית לפתע שאת אחרת
אני נותן לך עלייה, מתחנן שתעלי,
ברור תעלי!
אז מה את בוכייה?

למה אין לי רחמים?
רק תעלי כבר לתיבה למען השם
שנשרוד את מה שהתחלנו
את המין הטוב והלא כל כך תמים שלנו

עומדת בגשם בוכייה גאה בלי קול
מה את כל כך צודקת
מה את באמת כל כך חושבת שאת
הצדיקה היחידה עלי אדמות עלי אדמות
אז מה אם גם את מאמינה? למען השם
אז תפסיקי לבכות את הבכי היפה הזה
תעלי כבר לתיבה וניסע

תראי את כל המינים שעכשיו עולים
את חושבת שכולם שווים?
אז גם את תהי סוג של מין, מינה
אולי משומדת או סתם מלשינה
רק אל תישארי כאן ותהפכי לברת מינן

תעלי כבר לתיבה וניסע
את והשם הזה
מריה
לא קשור לא קשור
אך עוד רגע ההקשר ימחק

תעלי כבר לתיבה וניסע
תפסיקי את הגשם המלוח הזה
מצטער שלא גיליתי לך
אז מפלס הזהות עלה וזה בא מעט בהפתעה
והכול מתהפך, תכף הכול יתהפך
אז מדוע את כזו גאה?
כזו מאמינה? ומה לעזאזל עם השולחן הזה?
עומדת בגשם בוכה גאה בלי קול
אז לאן תברחי הפעם?
לקנדה? לכנסיה באשדוד?

אז תפסיקי כבר לבכות בדממה
מול התיבה
נו... קיבלת עלייה
תעלי כבר וניסע
קיבלת זהות חדשה ישנה
מה עוד את רוצה?
עלית לעמך בארצך
אז מה אם עמך כבר לא עָמי, כבר לא עימך
תהי איתי, רק איתי

אמרתי שאני מצטער
אמרתי שלא אחזור על זה
נכון שאמרתי את זה שש מליון פעם
ועוד אומר את זה שש מליון פעם
זה לא רק דמוגרפי, בין-גזעי
יש בניינו משיכה
ביולוגית, חייתית ממש
אז מה אם המין כבר לא מין
והספִירה לא ספִירה
מה זה כבר ארבעים? את ואני
וכל החיות האלה
אז מה עם השולחן לא ערוך  והיד לא חזקה
אז די, נו
אז תפסיקי כבר בוכייה
תעלי כבר לתיבה וניסע
כן, תעלי כבר לתיבה וניסע  

יום רביעי, 21 במרץ 2012

עבדי הם ולא עבדים לעבדים / ד"ר רות קלדרון


"... כִּי-לִי בְנֵי-יִשְׂרָאֵל, עֲבָדִים--עֲבָדַי הֵם, אֲשֶׁר-הוֹצֵאתִי אוֹתָם מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם:  אֲנִי, יְהוָה אֱלֹהֵיכֶם..." ויקרא כ"ה
תלמוד בבלי, בבא מציעא, י – ע"א
בדיני עבד עברי אוסר האל על אדם מישראל למכור את עצמו לעבדות מעבר לפרק המקסימלי של 7 שנים. מי שבכל זאת מוחל על חירותו – אזנו נרצעת אל הקיר
האוזן ששמעה 'כי לי בני ישראל עבדים'
אלוהים דורש את הכנעתנו . זו מחשבה לא קלה עבור אדם חילוני. עם זאת בתוך עבדות זו לאל טמונה העמדה הרדיקלית הבאה:
מכיוון שאני עבד לאל- אין אני עבד לאף אחד אחר
לא לבוס ולא למשפחה לא ללאום ולא לקריירה
כמו ששרה אתי אנקרי- עבד ה' הוא לבדו חופשי
מכיוון שהאל הוא בוס נסתר שאינו מתגלה בחיי היומיום בדרישות מפורשות, הרי החיים כעבדו מזמנים לנו הזדמנות לחירות גדולה.

יום רביעי, 7 במרץ 2012

חגורת הצניעות היהודית / נעה ששר

"... פעם אחת בחמישי בשבת בא יהודי לעיר ואמר, שראה את יחיאל המוזג הרוג ביער.געו כל העל בבכייה והביאו אותו לעיר. שלח לנו הרב שלא נתאבל על המת ושלא אומר קדיש עד שיבררו בעדות ברורה אותו ההרוג מי הוא.והבירור קשה היה, לפי שהראש היה חתוך מן הגוף.נשתיירה אמי האלמנה, ולא אלמנה בלבד אלא עגונה שוממה, ואני אפילו קדיש לא הניחו לי לומר.אבל בראד היא עיר של חכמים וסופרים, היו מריצין שאלות ותשובות והעלו היתר עגונה.אלא שלא בא אותו היתר אלא להגדיל תורה ולהאדירה, שבינתיים חלתה אמי מיגון לב ומכאובים..."
 מתוך ש"י עגנון, הכנסת כלה, פרק שני

עיגון הוא חגורת הצניעות היהודית, בחסות ההלכה מוגבלת מידי יום חירותן של אלפי נשים יהודיות בארץ ובעולם.
אטימותו של הממסד הרבני כלפי התופעה מאפשרת לה להתקיים.
עיגון אינו גזרה משמיים, אלא עוול מעשה ידי אדם.
חברה המאפשרת לתופעה להתקיים, חוטאת לא רק כלפי העגונות עצמן אלא כלפי ערכי הדמוקרטיה, השוויון וכבוד האדם.

יום ראשון, 4 במרץ 2012

סיפור חרותא, מתוך: השוק. הלב. הבית / ד"ר רות קלדרון

הצמידות שבין יום האישה הבינלאומי ופורים מביאים אותנו לחשוב ולהרהר על נשיות פמיניזם ותחפושות.
חרותא 
(תלמוד בבלי, מסכת קדושין, פרק ד')

רבי חייא בר אשי הוה רגיל
כל עידן דנפל לאפיה הוה אמר:
הרחמן יצילנו מיצר הרע.
 יומא חד שמעתינהו דביתהו,
אמרה: מכדי הא כמה שני דפריש ליה מינאי
מאי טעמא קאמר הכי?
 יומא חדא הוה קא גריס בגינתיה, קשטה נפשה
חלפה ותנייה קמיה. אמר לה מאן את?
אמרה: אנא חרותא, דהדרי מיומא.
תבעה.
אמרה ליה אייתי ניהליה להך רומנא דריש צוציתא.
שוור, אזל אתייה ניהלה. כי אתא לביתיה חוה קא שגרא
דביתהו תנורא, סליק וקא יתיב בגויה.
אמרה ליה: מאי האי? אמר לה: הכי והכי חוה מעשה.
אמרה ליה: אנא הואי אמר לה: אנא מיהא לאיסורא איכווני.

תרגום:
רבי חייא בר אשי היה רגיל,
כל זמן שהיה נופל על פניו,
לומר: הרחמן יצילני מיצר הרע.
יום אחד שמעה אותו אישתו
אמרה: הואיל וזה כמה שנים שפרש ממני,
מה הטעם שהוא אומר כך?
יום אחד היה לומד בגינתו,
קישטה עצמה חלפה ובאה לפניו.
אמר לה: מי את?
אמרה: אני חרותא (הזונה הנודעת) חזרתי היום.
תבעה.
אמרה לו: הבא לי את הרימון הזה שבראש העץ.
קפץ, והביא אותו לה.
כשבא לביתו, היתה אישתו מסיקה את התנור.
עלה וישב בתוכו.
אמרה לו: מה זה? אמר לה: כך וכך היה מעשה.
אמרה לו: אני הייתי.
אמר לה: אני, מכל מקום, לאיסור התכוונתי.

התחפושת כהזדמנות למימוש חלקי אישיות דחויים
"... האישה בוחרת לביים לבעלה ניסיון... זהו תפקיד-חלום בשם ובדמות שבדתה בהשראת הזונה המפורסמת בת הזמן והמקום "חרותא". בתחפושת, בחסות הדמות החדשה, הזרה, משתחררת אישתו של רבי חייא מן האיסורים ומפנה מקום לכוחותיה שכבשה בשם הבעל, בשם ערכי הקהילה וציווי הדת. העונג שבהתלבשות בבגדי פיתוי, לתת לבד לזרום עם קווי הגוף ולא להיעלם בתוכו; פיזור השיער, איפור העיניים - כולם מעשים חיצוניים שיש להם הד פנימי..."חרותא", מלשון חרות, מעיד על ריבונותה של הזונה (ושל אשת רבי חייא בדמותה) גופה... כמה אירוני, שבעולם שבו נשלטה האישה בנערותה על ידי אביה ובבגרותה על ידי בעלה, משמשת הזונה לביטוי ספרותי של חירות גוף ונפש..."